Sevärdheter i ParisParis erbjuder många sevärdheter

Paris sevärdheter är många och varierade – höga byggnader, klassiska målningar, rika omgivningar, fantastiska vyer och nöjesfyllda dagar finns tillgängliga här i den franska huvudstaden. Ta en titt på de fem främsta sevärdheterna i denna kända europeiska stad med vår guide.

Eiffeltornet

Champs de Mars, Paris 75007; +33 01 44 11 23 11; www.tour-eiffel.fr
Eiffeltornet är ett av de mest välkända landmärkena i hela världen, och det är den viktigaste symbolen för Paris. Detta 324 meter höga torn, som nyligen firade sin 120:e födelsedag, tog mer än två år att färdigställa. Här finns både souvenirbutiker och en restaurang inom den 10 000 ton tunga stålramen, och tornet är välutrustat för de många besökare som kommer hit från hela jordklotet. Oroa dig inte över att bli trött när du besöker denna sevärdhet i Paris: du kan välja att ta hissen istället för att gå hela vägen till toppen. Öppet varje dag under året, och inträde till tornet kostar 125 SEK med hissbiljett eller 45 SEK utan.

Louvren

Pyramide - Cour Napoléon, Paris 75001; +33 01 40 20 53 17; www.louvre.fr
Leonardo Da Vinci’s Mona Lisa – möjligen världens mest berömda målning – är sannerligen en sevärdhet som man måste se på detta enorma konstmuseum. Men om du går hit, glöm inte att även se en del av det andra i denna ernormt rika samling av konst som finns här i detta tidigare kungliga residens. Louvren rymmer hela 35 000 konstverk, utspridda över åtta huvudsamlingar. Öppet från 09.00 till 18.00 dagligen, med kvällsöppet till 22.00 på onsdagar och fredagar. Inträde till de permanenta samlingarna kostar 90 SEK, men du kan spara genom att gå på kvällen. Undvik de mycket långa köerna genom att boka din biljett online eller genom ditt hotell innan du går.

Sacré Coeur Basilikan

Parvis du Sacré Coeur, Paris 75018; +33 01 53 41 89 09; www.sacre-coeur-montmartre.fr
Paris invånare finansierade konstruktionen av denna enorma romersk-bysantiska katedral högst upp på Montmartre efter landets nederlag i fransk-preussiska kriget 1970. Torget utanför är nästan lika känt som själva byggnaden och lockar hundratals besökare varje dag med sin oslagbara utsikt över staden. Karusellen i detta vackra område förevigades nyligen i den världskända franska filmen, Amélie. Titta på den imponerande takmosaiken på insdan, och basilikans 18 000 kg tunga kyrkklockan, den största kyrkklockan i hela Frankrike. Denna sevärdhet har öppet dagligen till 22.30, med gratis inträde.

Versaillespalatset

Place d’Armes, Versailles 78000; +33 01 30 83 78 00; www.chateauversailles.fr
Detta tidigare franska kungliga palats och dess vackra trädgårdar tillhör världens mest prestigefyllda arvsmonument. Louis XIII’s jaktstuga förvandlades av hans efterträdare till ett överdådigt palats som var säte för den franska monarkin och den franska regeringen. Många av dess lyxiga rum och lägenheter illustrerar de förgyllda arkitekturstilarna från 1600-talet och 1700-talet. Freden vid Versailles – som avslutade Andra Världskriget – signerades i en av dem, den överdådiga spegelhallen. En annan höjdpunkt vid ett besök vid denna sevärdhet är de underbara palatsträdgårdarna. Dussintals statyer, fontäner och andra vackra saker smyckar detta kända grönområde. Öppet tisdag till fredag, med inträdespris till palatset på 140 SEK. Inträde till trädgårdarna är gratis utom när utomhuskonserter hålls.

Disneyland Paris

Marne-la-Vallée 77777; +33 01 60 45 65 00; www.disneylandparis.com
Denna mycket populära sevärdhet i Paris är Europas främsta temapark, med 15 miljoner besökare varje år. Detta är den enda Disneyparken i Europa och den har varit öppen sedan 1992. Disneyland sprider ut sig över 20 kvadratkilometer i förorten Marne-la-Vallée bara 32 km från centrala Paris, och här finns två temaparkområden, sju hotell och dussintals restauranger. Disneylands huvudsakliga temapark visar upp alla de kända Disneyfigurerna som är kända världen över, medan Walt Disney Studios Park på samma plats skänker extra filmmagi till upplevelsen. Det är enkelt att ta sig hit från centrala Paris med tåg eller bil, tack vare det korta avståndet. Om du besöker denna sevärdhet i maj, juni, september eller oktober kommer du att ha fördelen att få uppleva mycket kortare köer och lågsäsongsrabatt. En dagsbiljett för båda parkerna kostar 580 SEK för vuxna, och 505 SEK för barn under 12. Barn under tre år går in gratis.